Alaska boz ayısı diğer adı (Kodiak ayısı) kutup ayısından sonra büyük ayı türü olarak bilinmektedir.

Vahşi kıtaların sembolü olan ayılar kuzey Amerika’da her zaman varolmuştur. Alaska Boz ayının anavatanı Avrasya olarak kabul edilir.

Alaska Boz Ayısı

Dünyanın diğer yerlerinde yaşayan boz ayılardan farklı olarak yaşadıkları coğrafyanın soğukluğuna göre Alaska boz ayılarının renkleri oldukça çeşitli çok uzun ve sık tüyleri vardır. Tüyler omuz başında 11 ila 12 cm. kadar uzayabilmektedir.

En büyük ve ağır Alaska boz ayısı 1000 kilodan fazla olabiliyor.

Boz ayı Avrasya’nın büyük bölümünde ve Kuzey Amerika da yaşayan bir ayı türüdür. Ayrıca Rusya’nın bazı bölümleri ,Orta Asya, Çin, Kanada, ABD, İskandinavya, Karpatlar, Anadolu ve kafkaslarda yaşam alanlarıdır.

Boz Ayının Fiziksel Özellikleri

  • Kürk renkleri griye yakın tonlarda olduğu için boz ayı ismini almışlardır.
  • Boz ayıların hızlı koşucular ve iyi yüzücüler olduğu bilinmektedir.
  • Boz ayıların boyları ayakları üzerinde 290 santimetre kadar olabilmektedir.
  • Uzun zamanlar insanlar tarafından Rusya kahverengi ayılarıyla aynı tür olduğu sanılmasına rağmen son zamanlarda yapılan incelemelerde boz ayının Rusya kahverengi ayısından farklı bir tür olduğu anlaşılmıştır.
  • Diğer kahverengi ayı türlerine göre daha büyük bir bedene ve daha açık grimsi renge sahip olan Alaska boz ayıların yuvarlak küçük kulakları vardır.
  • Gündüzleri inlerde ve mağaralarda saklanan boz ayıların geceleri aktif olmakta birlikte insanların yaşam alanlarına uzak yoğun bitki örtüsü ile kaplı alanlardır.
  • Diğer ayı türleri gibi hem etçil hem otçul beslenen boz ayılar memeli hayvan türündendir.

Boz Ayının Yaşam Süresi Ve Üreme

Alaska Boz ayı yavruları çok sevimli görünüme sahiptirler.

Kendilerini savunacak becerilere sahip olana kadar annelerinin himayesinde yaşayan boz ayı yavruları ortlama üç yaşına gelene kadar annelerin koruması altındadır.

Bir Alaska boz ayı gördüğünüzde kesinlikle yaklaşmamalısınız. Anneleri çok yakında olabilir.

Annelerinin himayesi olmasa bile üreme olgunluğuna kadar erişene kadar kardeşleri ile birlikte avlanıp yaşarlar.

Küçük yavru ayılar 2 yıl annelerinin yanında kalarak balık tutmayı öğrenir.

Sadece hamile ayılar kış uykusuna yatar. Kalanlar kış koşullarında avlanmak zorundadır.

yaşında üreme olgunluğuna ulaşan boz ayılar Mayıs haziran aylarında çiftleşirler genellikle ikiz yavrular dünyaya getirirler.

Doğal şartlarda yaşam süresi en fazla 30 yıl olarak bilinen boz ayıların En eski vahşi boz ayı Alaska’da 34 yaşındaydı; en yaşlı kıyı ayısı 39 yaşındaydı.

Dişi Alaska boz ayısı daha az tehlikeli yaşamları nedeniyle erkeklerden daha uzun yaşar; erkekler gibi mevsimlik üreme kavgalarına girmezler.

Alaska boz ayısının arka ayak uzunluğu 40 santim, genişliğide 28,5 santimetreye kadar ulaşırken çok büyük Alaska bozayılarında arka ayak uzunluğu 46 santimetreye kadar ölçülmüştür.

Boz Ayının Beslenmesi

Alaska Kodiak Adası’ndaki hem et hem ot ile beslenen Alaska boz ayılar , normalde Ağustos sonuna kadar somonun yaklaşık yüzde 75’ini yiyerek beslenirler.

Hanımeligillerden mürver meyvesi Eylül’de olmaya başlayana dek ayılar besin ihtiyaçlarının neredeyse tamamını somonlardan karşılıyorlar.

Alaska’daki boz ayıların, hayatta kalabilmek için ihtiyaç duyduğu yağı biriktirmek için yaz mevsiminde yiyebildikleri kadar çok yemesi gerekiyor.

Karanlık kış aylarında birçok kişi kilodan uzak kalmakta zorlanır; fakat Alaska boz ayısı soğuk mevsimde vücut ağırlığının üçte biri kadarını kaybeder.

Neredeyse 8 erkek ağırlığında olduğu düşünülen boz ayıları için beden ölçüleri önemli ve ne kadar şişman olurlarsa o kadar iyi. Buna en güzel örnek,

“Alaska Katmai Milli Parkı ve Koruma Alanı’nda dolaşan iki bin 200’den fazla bozayıdan biri olan ayı, parkın Şişman Ayı Haftası boyunca devam eden internet oylamasından galip çıktı. “

Yabancı kaynaklı türkçeye çevrilmiş bu yazıda şişman ayı haftası adı altında “en şişman olanın hayatta kalması” kutlanıyormuş.

Ticari jet uçağı gibi adı 747 olan, somon balığıyla beslenen boz ayı, 12 tombul yarışmacıyı geride bırakarak sevilen oylamayı kazanmış ve yılın en şişman ayısı seçilmiş.

Alaska boz ayısı, hayatta kalabilmek için ihtiyaç duyduğu yağı biriktirmek için yaz mevsiminde yiyebildikleri kadar çok yemesi gerekiyor.

Çünkü hiçbir şey yiyip içmediği kış uykusu süresince vücut ağırlığının üçte birini kaybediyor. Ziyafet çektiği sıcak aylarda ise en az 453 kilogram alabiliyor.

Yetişkin erkek ayıların en iyi balık avlama alanlarında egemenlik kurması ve kendisine bir eş bulması için iri olması gerekiyor. Dişi ayıların da hem hayatta kalmak hem de yavrularının doğup büyümesini sağlamak için kilo alması gerekiyor.

Ayılar doğaları gereği yalnız yaratıklardır. Bu ayılar için balık tutmak yaşamakla eş anlamlıdır. Bütün yıl beslenmelerine yetecek miktarda yiyeceği sadece 6 ayda tüketmeleri gerekir.

Sitemiz içerisinde çok daha fazla ilgi çekici konuları bulabilirsiniz.

Alaska